Tesbih
Tesbih, kimi zaman rahatlamak kimi zaman oyalanmak kimi zaman da dini ibadetleri yerine getirmek için kullanılır. Tanelerin özenle bir ipe dizilmesi ve ucunun farklı şekillerde süslenmesiyle oluşan tesbih, Arapça bir kelime olup “tekrar” anlamına gelir. Türk kültürüne İslamiyet’in kabulüyle giren tesbih, erkekler arasında yoğun ilgi gören bir aksesuar olmuştur.
Tekrarlanan işleri, sözleri saymak için geliştirilen tesbihin zaman içinde kullanım amacı oldukça genişlemiş, her kullanan için farklı anlamlar taşır olmuştur. Günümüzde kişiler tesbihi daha çok bir rahatlama aracı, bir tarzın ifadesi ve bir stil tamamlayıcısı olarak tercih etmektedirler. Osmanlı Devleti’nde bir sanat haline gelmiş olan tesbihlerde günümüzde pek çok özel tasarımla karşılaşılmakta, her görenin hayran kalacağı tesbihler ortaya çıkmaktadır.
Tesbih Çeşitleri
Bir tesbihi özel kılan çeşitli unsurlar vardır. Bunların başında taneleri, ipi, rengi ve püskülü gelir. Üretim esnasında kullanılan maddeye göre sınıflandırılırlar. Çeşitli özel maddeler her zaman değerlidir ve tesbih severler için nadide eserler olmaya adaydır.
En değerli tesbihler değerli taşlardan, madenlerden ve ağaçlardan yapılmış olanlardır. Tarzınıza uygun bir tesbih seçimi yapabilmek için öncelikle tesbih yapımında kullanılan materyallerin özelliklerini bilmeniz gerekir. Her taşın, ağacın, madenin farklı özellikleri vardır.
En çok tercih edilen modelleri kehribar tesbihlerdir. Kehribar aslında bir taş olmayıp yaklaşık 40 milyon gibi bir süre boyunca fosilleşmiş ağaç reçinesidir. Yerin binlerce kat altından çıkarılan ve bir hayli zor işlenen kehribarlar, en özel tesbih taneleri kabul edilir. Kehribar tesbihin kendi içinde farklı türleri vardır ve bunların en bilinenleri damla kehribar, ateş kehribar ve sıkma kehribar tesbihtir. Damla kehribar, çam ağacının reçinelerinin fosilleşmiş hali iken sıkma kehribar, kehribar tozlarının sıkıştırılması ile elde edilen kehribar türüdür. Ateş kehribar ise şeffaf ve saydam bir yapıya sahip türüdür. Damla ve ateş kehribar tesbihler biraz daha pahalı olabilirken sıkma kehribarlar daha uygun fiyatlıdırlar. Bunun nedeni özellikle damla kehribarın en doğalı olmasıdır.
Tesbih çeşitleri arasında bir diğeri oltu tesbihtir. Oltu tesbih, Türkiye’de çıkarılan ve hem rezervi az hem de çıkarılması zor olduğu için fiyatı yüksek tesbihlerden birsidir. Özel atölyelerde mercan işlemeli, firuze işlemeli gibi farklı şekillerde süslenir. Pek çok faydası vardır ve özellikle vücuttaki statik elektriği atarak kişinin rahatlamasını sağlamaktadır.
Ağaç tesbih çeşitleri içinde ağaca göre pek çok farklı tür bulunur. Fakat ağaç tesbih dendiğinde ilk olarak kuka tesbihler akla gelir. Kuka tesbihler çekildikçe renklerinin koyulaşması ve ele tok bir his vermesiyle bilir. Mikrop kırıcı, stres azaltıcı ve rahatlatıcı özellikleri bulunur. Sade kuka tesbihler olduğu gibi gümüş işlemeli kuka tesbihler de yoğun ilgi görmektedir. Kuka dışında en bilinen ağaç tesbih çeşitleri gül ağacından, palmiye ağacından, pelesenk ağacından, abanoz ağacından, yılan ağacından ve andız ağacından yapılan tesbihlerdir.
Aksesuar alanında çok fazla kullanılan gümüş, tesbih üretiminde de kullanılır. Gümüş tesbihler sağlık açısından oldukça faydalıdır. Gümüş tesbih kişiyi bakterilerden korur, enfeksiyonları önler ve radyasyona karşı koruyucu özelliği vardır. Parlak ve şık görüntüleriyle göz doldurur.
Tesbih çeşitleri tanelerin kesimine, işlemesine, şekline, püskül özelliklerine, tane sayısına göre de çeşitlere ayrılır. Gümüşçüm olarak tamamı tesbih severler için özel üretilmiş orijinal, özel ve değerli tesbihleri bünyemizde bulunduruyoruz. Hem hammaddesi hem işçiliği ile her birisi koleksiyonluk eserleri sizlere sunuyoruz. Kaliteden ve orijinallikten taviz vermiyoruz. Bu bağlamda birbirinden güzel tesbihlerimizi inceleyebilir, uygun fiyat avantajları ile kolayca sipariş verebilirsiniz.